Вхід

Майкл Джордан вже не той: Рецензія на фільм "Космічний джем: Нові легенди"

20.07.2021

Одним з помітних хітів кінопрокату 1996 року став нехитрий, проте винахідливий кросовер таких, здавалося б, несумісних речей, як баскетбольна NBA і анімаційний всесвіт "Луні тьюнз" з нахабним кроликом Багзом Банні на чолі. Сценаристи "Космічного джему" тоді вельми вільно пофантазували на тему, що ж могло статися в період з 93 по 95 роки, коли видатний гравець "Чикаго Буллз" Майкл Джордан брав паузу в кар'єрі та йшов у бейсбол. Критики чесно визнали фільм симпатичним, але з невисокою художньою цінністю, а ось глядачам ностальгічна анімаційно-ігрова картина сподобалася. При бюджеті у 80 мільйонів доларів "Космічний джем" зібрав у прокаті понад чверть мільярда і ще непогано заробив на фігурках, коміксах, відеогрі та іншому мерчі.

Фільм залишався просто славним спогадом з дитинства для тих, хто виріс у дев'яностих і нульових, поки у 2018 році екс-гравець "Клівленд Кавальєрс" і "Маямі Хіт" Леброн Джеймс на прізвисько "Король" не заявив: він як продюсер працює над ребутом. На головну роль Джеймс запросив, звичайно ж, себе, а до своєї команди "покликав" все тих же анімаційних звіряток, що належать студії Warner Bros. Баскетболіст до старту цього проекту встиг зіграти кілька камео в кіно, до того ж набув чималого продюсерського досвіду. Тепер же йому захотілося зіграти головну роль. А оскільки різні перезапуски і сиквели нині тренд, тема для фільму напрошувалася сама собою. До того ж, у спортивних досягненнях Джеймс Джордана так і не обійшов, так чому б не спробувати повторити його успіх у кіно?

Про що фільм?
Успішний баксетболіст Леброн Джеймс живе у шикарному будинку на пагорбі, де ростить з дружиною трьох дітей. Звісно, він мріє, щоб його сини (молодша в сім'ї – зовсім ще маленька дівчинка) пішли по батьківських стопах. І старший син Даріус вже робить перші успіхи в спорті. А ось його брат Домінік, або як його називають в сім'ї Дом, цікавиться зовсім не баскетболом, а програмуванням відеоігор. Через розбіжності в інтересах стосунки хлопчика з батьком не зовсім ладяться.

Щоби встановити контакт з Домом, Леброн Джеймс бере його з собою на ділову зустріч на студію Warner Bros. Тамтешні умільці розробили надзвичайно розумний штучний інтелект (ШІ) на ім'я Алг Ритм (Дон Чідл) і хочуть з його допомогою "клонувати" зірок у різні свої успішні проекти – від "Гри престолів" до "Матриці". Ідея стати фейковою кінозіркою не викликає у баскетболіста особливого ентузіазму, але можливості ШІ приводять у захват його сина.

Тим часом, виявляється, що Алг Ритм куди розумніший, ніж усі про нього думають, і у нього свої плани на майбутнє. Він хоче отримати Леброна Джеймса в своє повне розпорядження. Тому він заманює захопленого новими можливостями Дома до серверної та затягує у віртуальну реальність. Схвильований батько, природно, слідує за ним. І отримує пропозицію зіграти на свою і синову долю із поліпшеними проекціями зірок NBA і WNBA Ентоні Девіса, Дайани Тауразі, Ннекі Огвуміке, Клея Томпсона і Даміана Лілларда. У напарники "Королеві" дістаються далеко не такі вмілі у баскетболі мультяшки "Луні тьюнз".

Плюси
На відміну від оригінального "Космічного джему", зав'язка якого, відверто кажучи, тримається на соплях, "Нові легенди" пропонують глядачеві вічнозелену тему протистояння батьків і дітей. Скільки би про це не писали або не говорили, актуальності вона не втратить ніколи. Так що основний конфлікт "Нових легенд" цілком можна вважати їхнім плюсом. Принаймні, у порівнянні з фільмом 96 року.

Добре вийшла і кульмінаційна частина картини – сам матч між "Луні тьюнз" та їхніми суперниками із суперздібностями. Картинка яскрава і динамічна, а події гри, хоч і передбачувані трохи більше, ніж повністю, все ж викликають у глядача азарт.

Взагалі чисто візуально "Космічний джем: Нові легенди" намагається провернути той же трюк, що і оскароносна "Людина-павук: Навколо всесвіту". В одному фільмі зібрали анімацію різних стилів. Навіть самі Багз Банні з компанією в якийсь момент із 2D мультяшок перетворюються на 3D. Щоправда, жодної концепції за цим не стоїть, але спостерігати подібне все одно забавно.

При цьому автори фільму відмовилися від надмірної сексуалізації кролиці Лоли Банні. Взагалі, це чудова ідея – зробити сміливого, сильного і спритного жіночого персонажа без акценту на зовнішності. Але скандал це викликало чималий. Олдскульні фанати "Луні тьюнз" вимагали знову нарядити її у кроп-топ та мікрошорти, плювати, що грати у такій формі не дуже зручно. Але автори фільму не пішли у них на поводу, так що запишемо їм це теж у плюс.

А ще вишукувати пасхалки у "Нових легендах" дуже захопливо. Тут є все: і супергерої DC, і дракон Дрогон разом з Королем ночі з "Гри престолів", і маса відсилань до "Матриці", і Кінг Конг, і ще ціла купа улюблених героїв. Свій каталог культових маскультних образів Warner Bros. використали по повній програмі. Деяким глядачам пасхалки можуть навіть замінити сюжет.

Мінуси
Може, Леброн Джеймс і непоганий кінопродюсер (про те, що він видатний баскетболіст, думається, можна навіть не згадувати), але ось актор він взагалі ніякий. Що видно було ще по промо-кадрах "Нових легенд". На одному з них Джеймс стоїть із настільки вимученим здивованим виразом обличчя, що аж ніяково. І якщо гру Майкла Джордана в "Космічному джемі" раніше називали слабенькою, то у порівнянні із молодшим колегою її можна вважати навіть пристойною. Хоча вони обидва всуху програють Шакілові О'Нілу, який якось блиснув харизмою в комедії "Казаам", витягнувши на собі в цілому провальний фільм. Але це вже зовсім інша історія.

Ідея зробити головним антагоністом олюднений штучний інтелект у 2021 році вельми сумнівна сама по собі. Ми прямо зараз вже живемо серед нейромереж, користуємося інтернетом речей і настільки залежимо від цифрових технологій, що буквально зрослися з ними. Тепер логічніше не тремтіти від страху через те, що вже багато років лежить у твоїй кишені і поліпшує щоденне життя, а міркувати про те, як не дати ШІ стати занадто розумним. Питання, які розбурхували уяву в дев'яностих у "Термінаторі", 30 років потому втратили свою актуальність. Пора рухатися далі.

В цілому "Нові легенди" швидше скидаються на неадекватно гігантський рекламний ролик студії Warner Bros. Мовляв, нічого страшного, що Disney захопив вже майже все, у нас теж є чим похвалитися.

Нехай у дітей стабільно викликають захват старомодні жарти про ультранасильство, якими були напхані мультфільми 20 століття і які у первозданному вигляді перекочували до "Нових легенд", з виховної точки зору це повний провал. Так, глядачі, яким немає ще й 10, раз у раз вибухають реготом, коли хтось падає, калічиться або б'ється. Але якісний дитячий контент зараз щосили намагається від цього відходити. І тут вже батькам вирішувати – готові вони розважати своїх дітей насмішками над чужим болем чи краще пошукати що-небудь добріше.

"Космічний джем: Нові легенди" вийшов дуже-дуже-дуже передбачуваним. Окрім зустрічі з улюбленими анімованими тваринками і Леброном Джеймсом в яскравій спортивній формі, а також пристойного CGI, фільму нічого запропонувати глядачам.

Фанатам баскетболу тут теж особливо радіти особливо нічому. Якщо оригінальний "Космічний джем" оспівував командний дух цієї колективної гри, то у "Нових легендах" творці спробували переконати дітей у тому, що рухливі ігри кращі від комп'ютерних. Втім, є підстави підозрювати, що вони домоглися рівно протилежного ефекту.

У фільмі замість камео Його Повітряності є жарт про Майкла Джордана, але такий незручний і розчаровальний, що краще б його не було.

Кому варто дивитися?
Шанувальникам Леброна Джеймса цей двогодинний сеанс самозамилування улюбленого гравця здатний доставити деяке задоволення. Зрештою, настільки титулований спортсмен може його собі дозволити.